Terug naar mijn roots

‘UNICEF zoekt 60 lopers voor marathon Kenia’ las ik begin juli in een nieuwsbrief van ProRun. Mijn hart sloeg op hol. UNICEF? Marathon? In KENIA??? Wauw! Ze zochten MIJ! Dat wist ik zeker en klikte door om verder te lezen. En zo begon dit avontuur. Of eigenlijk begon het al jaren geleden…

Hardloopvirus

‘Hardlopen? Dat is niets voor mij’, riep ik jarenlang. ‘Word je alleen maar moe van.’ Maar goed, toen ik op mijn werk een hardloopclinic voor collega’s moest organiseren, wist de trainer mij toch over te halen mee te doen. ‘Als je het dan nog niets vindt, kun je in ieder geval uit ervaring zeggen dat je het niets vindt.’ Tsja, dat zijn argumenten waar ik voor zwicht. Dus trok ik mijn hardloopschoenen aan en liep een paar weken later tijdens Loop Leeuwarden mijn eerste vijf kilometer. En het jaar erna tien kilometer. En nog wat later mijn eerste halve marathon. Kortom: ik had het hardloopvirus te pakken!

Maar een marathon…?

Maar dik 42 kilometer, bijna 4,5 uur in mijn geval, aan één stuk rennen? Nee, dát zag ik echt niet zitten. Tot mijn nicht met het idee kwam naar Zuid-Afrika te gaan om aan de Big Five Marathon mee te doen.

IMG_2417 (2)
Big Five Marathon Zuid-Afrika

Tsja, als er een reis naar Zuid-Afrika aan vast zit… En de marathon door een wildpark gaat… Dan begint mijn reisbloed harder te stromen en lijkt een marathon ineens een stuk aantrekkelijker. Dus liep ik in 2015 mijn eerste marathon. Waanzinnig! ‘Maar het is ook meteen mijn laatste’, riep ik steeds. Om in 2016 mijn tweede marathon te lopen. Deze keer omdat ik nieuwsgierig was of je met het ‘sportrustenschema’ (waarbij de verste te trainen afstand 14 km is) een marathon uit kunt lopen. En ja, dat bleek dus te kunnen. Superblij en tevreden kwam ik over de finish met de woorden: ‘Top, maar nooit meer een marathon!’. Tsja, tot de oproep van UNICEF.

Geboorteplaats: Nairobi

gezin kenia
De familie Bijman in Kenia

Want Kenia? Dat is mijn geboorteland! In 1970 kwam ik in het ziekenhuis van Nairobi ter wereld en de eerste vijf jaar van mijn leven woonde ik met mijn ouders en mijn zussen in Nyeri, 100 km ten noorden van Nairobi. Veel herinner ik me niet van die jaren; het zijn de beelden van de foto’s en 8mm filmpjes die mijn vader maakte die scherp op mijn netvlies staan. Toch heb ik me altijd met mijn geboorteland verbonden gevoeld. Al is het maar omdat ik elke keer dat ik ergens mijn geboorteplaats moet invullen daar aan wordt herinnerd: Nairobi.

‘Pay-back time’

En nu ga ik in Kenia mijn derde marathon lopen. Alleen dat is al bijzonder. Maar wat het voor mij helemaal bijzonder maakt, is dat UNICEF aan deelname aan de marathon een project heeft gekoppeld voor de kinderen in Kenia. Met het op te halen sponsorgeld, krijgen scholen schoon drinkwater en wc’s; een investering in de toekomst van de kinderen van Kenia. Voor mij voelt dit als een manier om iets ‘terug te doen’ voor het land waar ik mijn eerste levensjaren zorgeloos door heb mogen brengen. Waar ik op de kleuterschool heb gezeten. En waar ik misschien al wel een beetje van het hardloopvirus heb opgelopen. In Kenia liggen tenslotte niet alleen mijn roots, ook die van het langeafstandlopen zijn hier te vinden…

kleuterschool_LI
Mijn kleuterklas.. 🙂

Doneer!

Steun YvonneMet de aanmelding  voor deze unieke marathon heb ik getekend voor het binnenhalen van 5000 euro aan sponsorgeld voor het project ‘Football for water‘. Suzanne en Walter idem dito. Gezamenlijk komt dit neer op in totaal 15.000 euro; voldoende om één school te voorzien van schoon water, wasbakken en wc’s. Dat redden we niet met zijn drieën: daar kunnen we alle hulp bij gebruiken. Wil je ons steunen? Doneren kan via de knop hiernaast. Bedankt!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s