Suf doel… Helemaal niet!!

Weer hardlopen voor een goed doel, Unicef deze keer. Superleuk! Win-win! Ik heb er zo’n zin in. Maar ik moet je eerlijk zeggen, toen ik over het project ‘Football for water’ hoorde, dacht ik ‘hmm… wat houdt dat nou in?’ Eigenlijk vond ik het best “suf” klinken, water en sanitaire voorzieningen op scholen. Hygiëne regels leren via voetbal. Ga je daar echt kinderen mee helpen? Maar toen ik er meer over las en hoorde, wist ik dat dit alles behalve “suf” is, maar een prachtig doel. Een doel met een enorme impact voor de kinderen op deze scholen en hun omgeving. Hoe ik tot dat inzicht kwam, vertel ik je graag!

Wat doet ‘Football for water’ precies?

Football for water, haarlem rent voor KeniaSamen met lokale organisaties zoekt Unicef voor ‘Football for water‘ scholen uit waar geen sanitaire voorzieningen zijn. Dit zijn vaak scholen in afgelegen gebieden. Daar worden toiletten aangelegd. Met een ruimte waarin kinderen zich kunnen verkleden. Apart voor jongens en meisjes. Ook wordt er stromend water aangelegd, waar kinderen hun handen kunnen wassen bijvoorbeeld.

Om de kinderen uit te leggen hoe belangrijk het is je handen te wassen en gebruik te maken van een toilet, gaan de scholen aan de slag met sport. Voetbal in dit geval. Zo leren kinderen al spelenderwijs over hygiëne regels die voor ons heel vanzelfsprekend zijn. De informatie blijft op deze manier veel beter hangen dan wanneer de kinderen daar ‘gewoon’ les over krijgen in de klas.

Stel je voor…

Omdat dit voor ons zo vanzelfsprekend is, vond ik het misschien in eerste instantie ook wel zo suf klinken. Maar stel je eens voor, naar welke school zou jij je kinderen liever sturen? Naar één met of zonder toiletten? Ik zou het wel weten. En naar welke school zou je als kind liever gaan? Naar een school waar je ook lekker kunt sporten met goede materialen of naar een school waar je dit niet kunt? Ook dat zou ik wel weten!

Ok en die impact dan?

Op scholen waar dit project al draait, is een aantal dingen gebleken. Ten eerste komen kinderen meer naar school. Simpelweg omdat ze het leuker vinden om naar school te gaan. Sporten op school is voor de meeste kids natuurlijk gewoon superleuk. Dat is een win. Hoe vaker en langer Keniaanse kinderen naar school gaan, hoe beter hun toekomstkansen.

Ten tweede blijkt er op deze scholen minder ziekte te zijn onder de schoolgaande kinderen. De hygiëne regels beklijven en doen hun werk. Waarom dit een win is, hoef ik denk ik niet uit te leggen.

Football for water 3 Haarlem rent voor Kenia

Tot slot, en dat vond ik zelf een hele bijzondere, komen meisjes ook langer naar school. Veel meisjes in Kenia haken gewoon af zodra ze gaan menstrueren. Ze komen simpelweg niet meer naar school, omdat ze zich daar niet kunnen verschonen. Niet alleen op de dagen dat ze vloeien blijven ze thuis, ze blijven vaak helemaal maar thuis. Op scholen waar zij zich wel kunnen verschonen, is dat niet zo. Er is immers geen reden om thuis te blijven en het ritme van naar school gaan wordt niet onderbroken. Daar had ik nooit bij stil gestaan. Maar ik vind het geweldig dat juist de kansen op een mooie toekomst voor meisjes door dit project dus enorm toenemen.

Niet suf dus!

Nooit eerder heb ik echt stil gestaan bij wat het gebrek aan toiletten in een land voor effect kan hebben op de gezondheid in dat land. In de National Geographic van augustus las ik toevallig een artikel over een ander project Water.org. Deze non-profit zet zich over de hele wereld in voor het regelen van dezelfde voorzieningen: veilig drinkwater en sanitair.

Ook in dat artikel werd me glashelder hoe belangrijk het is dat mensen en kinderen hier toegang hebben tot deze –in onze ogen- basale voorzieningen. Ze noemden dezelfde redenen: bestrijden van ziekten, kinderen die school missen en vooral meisjes als zij gaan menstrueren. Dit is gewoon echt een serieuze issue die aangepakt moet worden. Helemaal niet suf dus!

Voor een betere toekomst!

Steun SuzanneAangezien de kinderen de toekomst zijn van een land, zorgt ‘Football for water’ ervoor dat met de kansen van de kids, de kansen voor het land verbeteren. Daar is niets sufs aan. Ik kan alleen maar zeggen dat ik daar heel graag voor ren, voor afzie en voor om geld leur bij iedereen die ik ken!

Dus wil je ons hiermee helpen, steun ons en het project van Unicef en doneer. Elke euro is er eentje op weg naar de 15.000,- voor sanitaire verzieningen voor één school, die ik samen met Walter en Yvonne bij elkaar wil rennen.

BewarenBewaren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s