Hardloop analyse à la Lara Croft ;)

IMG_1310Dit is het tiende jaar dat ik aan het hardlopen ben, reken ik net uit. Een jubileumjaar dus. Mooi moment om eens naar mijn hardlooptechniek te laten kijken. Alle info helpt op weg naar onze Tough Cookie marathon in Kenia.

Nooit eerder laten doen. En al helemaal niet met bewegingssensoren aan mijn benen in een soort Lara Croft, Tomb Raider-achtige outfit. Je maakt nog es wat mee.

Op weg naar Doorn

Zaterdag 3 februari stapten we met zijn drieën in de auto richting Doorn. Yvonne en Walter willen natuurlijk net zo graag als ik hun looptechniek verbeteren. De reis verliep vlotjes en na een kopje thee stonden we alle drie mooi op tijd in ons Unicef shirt klaar in de sporthal. Vol verwachting over wat er zou gaan gebeuren.

Unicef shirt denk je misschien. Hoezo? Nou het bedrijf dat deze analyse uitvoert, Oryx Movement Solutions, gaf ons deze analyse kado! Niet gek als je bedenkt dat zo’n analyse normaal 250 euro kost.

Lara Croft of Robocop?

Goed, daar gingen we dan. Eén voor één kregen we een soort elastieken ‘harnas’ aan waarin de bewegingssensoren werden geplaatst. Echt, de Lara Croft en Robocop associaties vlogen door de lucht. Zou mooi zijn geweest als het aantrekken van dit ‘harnas’ ons ook hun superkrachten zou geven. Waren we meteen klaar met trainen voor Kenia. Maar helaas. Lopen moest toch gewoon op eigen kracht.

Eigenlijk was het zo gepiept. Een stukje wandelen, een stukje rustig tempo lopen en een stukje stevig doorlopen, een paar squats op twee benen en toen nog een aantal op één been. Links en rechts uiteraard. Het aantrekken van onze Lara Croft outfit kostte bijna meer tijd 😉

De computer ging aan de slag met de metingen en daar rolde een mooi rapport uit vol grafieken en getallen. Abracadabra voor mij. Gelukkig werd glashelder uitgelegd wat deze informatie betekende. Ik wandel blijkbaar prima, maar als ik harder ga lopen is er nog wel wat winst te halen. Krijg het idee dat het een wonder is dat ik uberhaupt alle kilometers die ik ooit heb gelopen, heb kunnen lopen en daar zonder kleerscheuren vanaf ben gekomen…

IMG_1333

Het ‘oordeel’…

Mijn schouders mogen meer ontspannen tijdens het lopen en mijn SI gewricht mag behoorlijk los gemaakt worden. Vooral rechts beperkt dit mijn hardloopbeweging en de stabiliteit in mijn bekken. Verder blijk ik een echt hak-lander te zijn. Ook daar valt winst te halen als ik meer richting mijn middenvoet ga landen. En de stabiliteit in mijn rechterknie kan verbeterd worden. Enz. er komt geen einde aan… Ach ja, ik ben en blijf een amateur loper.

Fijn dat ik dat nu dan allemaal weet, maar wat nu? Gelukkig houdt de analyse hier niet op. We krijgen alle drie oefeningen uitgelegd die ons verder zullen helpen. Oefeningen toegespitst op onze persoonlijk verbeterpunten. Dat wordt aan de bak met squats, ‘5 points of death’ en mobiliserende oefeningen! Of ik daar op dit moment echt blij van word weet ik niet, maar alles voor het goede resultaat op weg naar Kenia 😉 En fijn om te weten dat het verbeteren van mijn looptechniek toch niet zo hopeloos is als ik even geleden nog dacht. Pfiew!

Interessant en leerzaam dus die analyse. En vooral ook heel erg leuk zo met zijn drietjes. Geslaagde ochtend! Die sluiten we af met een lekkere lunch bij De Kluis in Doorn (goede tip van Marcel van Oryx).

Wil jij ook zo’n hardloopanalyse?

Ben je nou ook benieuwd naar wat jij kunt verbeteren aan jouw hardlooptechniek? En zou je ook wel eens zo’n analyse willen doen? Laat het ons weten! Als je in groepjes van 4 een analyse laat doen, via ons, krijg je een flinke korting èn de helft van het bedrag dat je betaalt, gaat naar Haarlem rent voor Kenia! We vertellen je er graag meer over.

En dan nu tijd voor squats… Here we go!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s