Groepsgevoel

Keniagroep29 personen gaan er met Unicef Nederland naar Kenia om de Rift Valley Marathon Experience te rennen voor het project Football for Water. 29 individuen die met hun hardloophobby de wereld een stukje beter willen maken. Hoe gaaf is dat. Van de 29 ken ik er 2 erg goed. Mijn vrouw Suzanne en vriendin Yvonne. De andere 27 ken ik een stuk minder goed. We zullen in Kenia ongetwijfeld een mooie tijd samen krijgen, maar om elkaar voor de reis beter te leren kennen konden we via Unicef Nederland als groep deelnemen aan twee mooie runs, de Groet uit Schoorl run en de NN CPC Halve Marathon in Den Haag.

Groet uit Schoorl

In februari staat bij menig marathonloper de Groet uit Schoorl run op de planning. Hetzij om een rustige 30 km te rennen of een wat snellere halve marathon. Beide in het prachtige gebied van de Schoorlse duinen. Deze run kon dus ook niet ontbreken in onze voorbereiding richting Kenia. Bijna alle deelnemers van Unicef deden mee. Zij liepen ofwel de 30 km of de 21,1 km (halve marathon). Zelf liep ik de 21,1 km.
De dag was uitstekend georganiseerd door Maurice van Unicef. In de ochtend werden we tussen 09:30 en 10:00 uur verwacht in Brasserie Duinberk. Waar we ook onze spullen konden achter laten. Een voor een druppelde de Unicef lopers binnen. Leuk om elkaar te zien en even kort te spreken bij de koffie. Vlak voordat we als groep o.l.v. Marko Koers naar de start liepen nog even een groepsfoto voor de brasserie. Gelukkig was het weer ons goed gezind.

De race

De drie

Na een goede warming up met Marko Koers liepen we naar onze startvakken. De meeste van de Unicef lopers stonden in het laatste startvak. Wat inhoudt dat er een paar duizend man voor je starten. Dat wordt dus een inhaalrace als je een snelle tijd wilt lopen. Zoals ondergetekende. Na het startschot duurde het nog zeker negen minuten voordat wij over de start kwamen. Nog even de laatste blikken naar elkaar en succes wensen, koos iedereen zijn eigen pad en tempo. Zoals waarschijnlijk ook in Kenia gaat gebeuren. De eerste paar kilometers waren een ware slingerloop. Van links naar rechts, door de berm, over de stoep en af en toe vol op de rem omdat er net iemand onverwachts voor je stapt. Nadat we Schoorl verlieten en de duinen inliepen werd het langzaam rustiger en kon er over de fietspaden door dit prachtige gebied een vast tempo gelopen worden. Tussen kilometer 13 en 16 was een kite geen overbodige luxe geweest. De wind stond hier schuin van voren en wat voor een wind. Ik zag een loper voor mij zo het pad afgeblazen worden. Na dit windstuk kwam Schoorl met rasse schreden dichterbij. Er zat nog genoeg energie in om het tempo omhoog te gooien en met 1 uur 23 minuten was ik zeer tevreden met mijn eind tijd.

Na de finish op een rustig drafje terug naar de Brasserie. Marko Koers en Barry zaten al aan de soep toen ik daar binnen kwam. Snel omkleden, iets warms drinken en wachten tot een voor een de andere Unicef lopers binnen kwamen. Maurice had er voor gezorgd dat iedereen in de Brasserie een heerlijke lunch kon krijgen. Onder het lunchen door werd er verder kennis gemaakt. Langzaam ontstaat er groepsgevoel. Leuk!

NN CPC Halve Marathon Den Haag

cpc groepDe CPC loop is een thuiswedstrijd voor Unicef Nederland en kon dus ook niet ontbreken in de voorbereiding naar Kenia toe. De CPC staat bekend als snel parcours en aan de start verschijnen dan ook vaak snelle Keniaanse wereldtoppers. Als je dus een PR wilt lopen op de halve marathon, dan moet het wel hier gebeuren! Zo ook voor mij, maar dat lees je verderop.

Om 13:00u hadden we met een select gezelschap van de Keniagangers afgesproken op Den Haag CS. Helaas kwam voor zeker de helft van de Unicef-lopers deze loop niet goed uit in de agenda en stonden we maar met 12 van de 29 personen aan de start. Ook Suzanne kon helaas niet meedoen door achilles problemen. Jammer, maar verstandig. Kenia is belangrijker dan rennen in Den Haag. Voor Yvonne was het eerste halve marathon weer na een langlopende knieblessure. Spannend!

subtopMede Unicef-loper Gerard kwam ons ophalen op het centraal station en gezamenlijk wandelde we naar het Malieveld. De start en finish van de CPC loop vindt plaats naast het Malieveld. Het Malieveld is op deze dag dan ook omgetoverd tot een soort hardloop camping. Gerard begeleidde ons naar de tent waar de subtop zich kan omkleden en hun spullen bewaakt achter kunnen laten. Gerard (zit in de CPC organisatie) had namelijk geregeld dat wij bij de subtop konden omkleden en vooraan in het subtop vak mochten starten. Met een heus accreditatie polsbandje waarop ‘subtop’ stond voelde wij ons vandaag dan ook even een echte ‘topper’. Dank daarvoor Gerard!

Yvonne en WaltRond 14:15 uur kwam Gerard ons weer ophalen en begeleide ons met de andere subtoppers naar het startvak. We hadden zelfs een apart inloopvak. Hoe gaaf is dat! Langzaam ontstond bij mij het gevoel dat als ik nog een keer een PR op de halve marathon wilde lopen het vandaag zou moeten zijn. De vorm is aanwezig en het weer was fantastisch om hard te kunnen rennen. De omroeper deed daarnaast zijn best om de stemming er goed in te krijgen en de hartslag omhoog te jagen.

De race

Om 14:30 precies klonk het startschot en na 10 seconden was ik al over de start. En als je dan met al ie snelle mannen en vrouwen mag starten, start je ook snel. De eerste kilometer liep ik in 3:30 minuut. Oeps, dat is wel erg hard en dat ga ik geen 21 kilometer volhouden. Even inhouden en het juiste tempo zoeken. Al snel liep ik in een groepje met een lekker tempo. Het tempo voelde goed en de benen ook. Alleen de steken in mijn zij, waren wat minder. Maar bij kilometer 8 waren ook die verdwenen. Zou het vandaag dan toch gebeuren? Mijn PR, 01:19:58, van 18 jaar geleden, gelopen in Eindhoven verbeteren terwijl ik net 5 dagen 40 ben.

Na een tussenkomst bij de 10 kilometer onder de 38 minuten voelde ik dat het vandaag die dag moest zijn. Het groepje waar ik vanaf het begin in liep verslapte een beetje. Dat kon dus niet. Niet als ik mijn PR wilde verbeteren. Een vijftigtal meter voor mij liep nog een groepje. Door aan te zetten kon ik mij even later bij dit groepje aansluiten. Bij 16 kilometer kwam ik net iets boven het uur (01:00 en een paar seconden) door. Even snel een hoofdrekensom. Jep, dit gaat nog steeds lukken en ik voel me nog steeds sterk.

Inmiddels ook op de boulevard van Scheveningen aangekomen. Na deze te verlaten te hebben, zie je in de verte alweer de skyline van Den Haag en weet je dat de finish steeds dichterbij komt. Ondertussen was ons groepje nog maar 3 man sterk en liepen we om beurten op kop. Bij kilometer 20 liep ik weer alleen. Ieder in zijn eigen wereld met zijn eigen doel. Nog maar één kilometer. Het gaat lukken!

Een paar honderd meter voor de finish sla je voor het laatst linksaf en zie je de finish langs het Malieveld liggen. De klok kon ik nog net niet lezen, maar mijn horloge zei dat ik nog steeds sneller was dan 18 jaar geleden. En dan kun je ook de klok lezen. Dit gaat lukken! Met 01:19:49 verbeterde ik mijn tijd met 9 seconden. Hoe gaaf is het, dat je net 40 wordt en dan je PR verbetert van 18 jaar geleden. Begint het leven nu dan echt ;-). En stiekem weet ik dat er nog meer in zit.

prGeëmotioneerd liep ik naar de subtop tent. Snel mijn telefoon zoeken om Suzanne te bellen. Zij had mij al een app gestuurd. “Wow, wat een tijd! PR?” Ze wist mijn eindtijd al via de CPC app. Een kort telefoontje om elkaar even te horen. Altijd erg fijn. Vooral op momenten als deze. Daarna kwamen de andere Unicef lopers ook een voor een de tent binnen. Ieder met hun eigen verhaal over de loop en daarbij zijn er ook meerdere PR’s gelopen. Al met al een geweldige middag.

Kenia here we come! (over een kleine 2 maanden dan ;-))

 

One thought on “Groepsgevoel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s